Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30min, co uważam za dosyć atrakcyjne - zawsze i wszędzie, w dłuższej przerwie między zajęciami czy kiedy zostało niewiele czasu do przyjścia gości, można je przyrządzić i mieć stuprocentową pewność, że niemal każdemu zasmakuje. Chyba, że ktoś nie lubi ryb, wtedy odradzam :P
Spaghetti con Frutti di Mare
Czas przygotowania: ok. 30min
Makaron: 8 min aldente
10 min normale
Składniki:
- 1-1,5 kg pomidorów (gdy brakuje czasu, można użyć 2 puszek krojonych pomidorów)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1-2 puszki tuńczyka (obojętnie czy w oleju czy w sosie własnym)
- 1 cebulka dymka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- makaron pełnoziarnisty spaghetti
- ewentualnie: ser typu parmezan i świeże liście bazylii do podania
Przygotowanie:
- Z pomidorów wykrawamy gniazda, kroimy je w kostkę i wrzucamy na patelnię (jeszcze nie nagrzaną).
- W szklance wody mieszamy dokładnie koncentrat, wylewamy na patelnię.
- Kroimy w piórka cebulkę, wyciskamy lub kroimy w drobniutką kosteczkę czosnek, również umieszczamy na patelni.
- Czas start: podgrzewamy zawartość patelni i dusimy wszystko do momentu, kiedy z pomidorów zacznie odchodzić skórka i będą miękkie i całość będzie przypominała konsystencją sos (uwaga: gdy sos będzie za gęsty, dolewać wody).
- Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki: tuńczyka, owoce morza i przyprawy, i dusimy przez 10-15 min.
- W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podawać gdy sos i makaron będzie gorący, ewentualnie posypać parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
Smacznego !