12 marca 2015

O ile nie zawsze przepadam za polecaniem na lewo i prawo moich przepisów, o tyle tym razem robię to z lubością. Wpis numer 99 dedykuję mojemu autorskiemu przepisowi na Spaghetti, które notabene robiłam wówczas po raz pierwszy w życiu. Danie o tyle niezwykłe, że lekkie i bezmięsne. Mielone całkowicie zastąpiłam tuńczykiem, a jako ten składnik specjalny dodałam mieszankę owoców morza - małże, krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Jednak swoją fenomenalność danie zawdzięcza nietypowym zestawieniem przypraw - dodałam do niego suszoną bazylię, pieprz ziołowy i trawę cytrynową w dwóch postaciach - pastę i klasyczną suszoną trawę. Dzięki temu sos jest lekko kwaskowaty i idealnie komponuje się z owocami morza. 

Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30min, co uważam za dosyć atrakcyjne - zawsze i wszędzie, w dłuższej przerwie między zajęciami czy kiedy zostało niewiele czasu do przyjścia gości, można je przyrządzić i mieć stuprocentową pewność, że niemal każdemu zasmakuje. Chyba, że ktoś nie lubi ryb, wtedy odradzam :P
Spaghetti con Frutti di Mare
Czas przygotowania: ok. 30min
Makaron: 8 min aldente
10 min normale
Składniki:
  • 1-1,5 kg pomidorów (gdy brakuje czasu, można użyć 2 puszek krojonych pomidorów)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 puszki tuńczyka (obojętnie czy w oleju czy w sosie własnym)
  • 1 cebulka dymka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • makaron pełnoziarnisty spaghetti
  • ewentualnie: ser typu parmezan i świeże liście bazylii do podania
Przygotowanie:
  • Z pomidorów wykrawamy gniazda, kroimy je w kostkę i wrzucamy na patelnię (jeszcze nie nagrzaną).
  • W szklance wody mieszamy dokładnie koncentrat, wylewamy na patelnię.
  • Kroimy w piórka cebulkę, wyciskamy lub kroimy w drobniutką kosteczkę czosnek, również umieszczamy na patelni.
  • Czas start: podgrzewamy zawartość patelni i dusimy wszystko do momentu, kiedy z pomidorów zacznie odchodzić skórka i będą miękkie i całość będzie przypominała konsystencją sos (uwaga: gdy sos będzie za gęsty, dolewać wody).
  • Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki: tuńczyka, owoce morza i przyprawy, i dusimy przez 10-15 min.
  • W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Podawać gdy sos i makaron będzie gorący, ewentualnie posypać parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
Smacznego !


Wiosenny detoks Wielki Post 2015 Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja