Bezglutenowe Ciasteczka Kokosowe
ok. 40 sztuk
ok. 40 sztuk
Czas przygotowania: 15min
Czas pieczenia 1 porcji: 20min
Czas całkowity: ~1h
Składniki*:
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 10 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cukru (ewentualnie więcej do smaku; polecam z cukrem brązowym)
- 100g masła
- 2 płaskie łyżki śmietany 18% - jeśli ciasto będzie zbyt suche
- 100g kropelek czekoladowych
Przygotowanie:
- Wiórki kokosowe zmiksować w melekserze na proszek (lub prawie proszek).
- Wszystkie składniki oprócz czekolady zagnieść na ciasto, dodać czekoladę, wmieszać w ciasto tak, aby była równomiernie rozprowadzona.
- Jeśli ciasto będzie kruche i nie będzie chciało się lepić, dodać jeszcze jedną płaską łyżkę śmietany (tak samo jeśli będzie się kruszyło przy dociskaniu widelcem - śmietana nada ciastu plastyczności).
- Lepić ciasto w pożądane kształty (jeśli chcecie zrobić takie, jak na zdjęciu, należy lepić ciasto w kulki, układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, i dociskać do blaszki widelcem).
- Piec 20 min w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie silikonowej.
- Po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo kruche, więc najlepiej odczekać kilka minut przed zdjęciem ich z blachy.
*Ponieważ za pierwszym razem robiłam ciasteczka z przerobionych wiórków (zrobiłam z nich mleczko kokosowe, więc były pozbawione większości swoich właściwości), upiekłam je jeszcze raz, tym razem ze świeżych wiórków, aby przepis stał się bardziej optymalny. Jeśli robicie ciasteczka z wiórków przerobionych, najprawdopodobniej będzie można pominąć śmietanę, lub dodać jej mniej. Wszystko zależy od zachowania wiórków, które różni się w zależności od firmy.