2 lipca 2015

Pizza Neapolitańska z Szynką i Rukolą


Należę do tych osób, które o dziwo nie szaleją za pizzą. Oczywiście, jeśli w kuchni leży świeżutka i cieplutka, najlepiej pepperoni, to obojętnie nie przejdę, ale z własnej inicjatywy raczej bym nie kupiła. I uparcie trwałam przy swoim do momentu, w którym spróbowałam pizzy neapolitańskiej. Zacznijmy od tego, czym się różni od zwykłej. Prawdziwa pizza neapolitańska jest wypiekana przez 90 sekund w piecu opalanym drewnem dębowym, w temperaturze sięgającej niemal 500 stopni Celsjusza. Istotny jest tu rodzaj drewna, z którego dym nadaje pizzy niepowtarzalnego aromatu. Taka właśnie pizza, którą miałam przyjemność jeść w lokalu Mąka i Woda, zmieniła diametralnie moje zdanie w stosunku do tego włoskiego dania. Pokochałam ją, i pierwszym, co później przygotowałam była właśnie pizza neapolitańska. Albo raczej jej marna karykatura wykonana w warunkach domowych, jednak nadal oszałamiająco pyszna.

Pizza Neapolitańska
z Szynką i Rukolą
Ciasto - noc wcześniej
Czas przygotowania sosu:  10-15min
Czas przygotowania pizzy: 10-15min
Czas pieczenia:                     7-8min
Razem:                              30-40min
Składniki:
ciasto
  • 4-5 szklanek mąki typu 00 (mąki do pizzy)
  • 1-2 płaskie łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 i 3/4 szklanki bardzo zimnej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
sos
  • 2 puszki pomidorów krojonych w sosie (2x400g)
  • 1 cebula dymka pokrojona w drobną kosteczkę
  • 3-4 ząbki czosnku wyciśnięte przez wyciskarkę do czosnku
  • przyprawy do smaku (ja dodałam po łyżeczce bazylii i oregano, dodatkowo dodałam również garść poszarpanych świeżych liści bazylii, płaską łyżeczkę soli, 2 spore szczypty cukru i pieprz)
  • starty ser mozarella w kostce (ok. 75-100g)
  • szynka lub bekon pokrojone w kawałki
  • świeża rukola i garść liści bazylii do podania
Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w głębokiej misce i wyrabiać na całkiem kleistą i jednolitą masę; wersja maszynowa - wyrabiać na odpowiednim trybie pracy przez 4 min, potem chwilę wyrabiać dłońmi.
  • Odstawić ciasto na 5min, powtórzyć krok pierwszy.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folia spożywczą, odstawić na 30min w ciepłe miejsce, po czym wstawić do lodówki na noc (jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodać troszkę mąki, jeśli jest za suche - dodać 1-2 łyżki wody).
  • Na 2h przed pieczeniem wyciągnąć ciasto z lodówki.
  • Sos: Na oliwie zeszklić cebulkę, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek; Zalać pomidorami z puszki, dodać przyprawy i dusić 10-15min, stale mieszając.
  • Ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozciągnąć na spory, raczej cienki placek (ciasto i tak bardzo rośnie) wielkości blachy lub kamienia, którą dysponujecie.
  • Każdy placek posmarować sosem, położyć na nie pokrojoną szynkę, posypać gęsto mozarellą.
  • Piec 5-8min w najwyższej możliwej temperaturze, na jaką możecie ustawić piekarnik (u mnie było to 230 stopni, piekłam 8min).
  • Po wyciągnięciu z piekarnika posypać rukolą i świeżą bazylią.

Smacznego !

1 komentarz :

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)