20 maja 2015

Szparagi na dwa pyszne sposoby



 W lodówce były szparagi. Nie wiadomo, skąd się wzięły, były, grube, zielone, dorodne, i aż się prosiły, żeby je jakoś smacznie przyrządzić. W lodówce były także plasterki bekonu (bacon stripes) i ciasto francuskie. A ja nie mogłam się zdecydować, który sposób jest smaczniejszy, więc przygotowałam oba: część z boczkiem, a część z ciastem francuskim i serem. Obie zniewalające, obie proste, obie szybkie. Smakują kosmicznie :)


Szparagi
w bekonie (1) i cieście francuskim (2)
Czas przygotowania: 20min
Składniki:
  • szparagi - dowolna ilość, 0,5kg to optymalna ilość na 2 osoby, lecz jeśli ma to być tylko przekąska, a nie posiłek, to taka ilość starczy spokojnie dla 4 osób
  • sposób (1): tyle plasterków bekonu ile sztuk szparagów
  • sposób (2): 1 paczka ciasta francuskiego (standardowa ilość, nie max) i tyle plasterków szynki szwarcwaldzkiej ile sztuk szparagów, dodatkowo 1-2 plasterki sera gouda lub innego bez dziur, roztrzepane jajko
Przygotowanie:
  • Szparagi dokładnie umyć i wysuszyć.
  • Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni.
  • Sposób (1): Każdego szparaga owijamy plasterkiem bekonu tak, aby wystawała tylko główka, układamy na blaszce przykrytej folią aluminiową, pieczemy 10 min w nagrzanym piekarniku, najlepiej z włączoną funkcją grillowania.
  • Sposób (2): Każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej, następnie wycinamy pasek ciasta francuskiego o grubości 3cm i owijamy szparaga tak aby wystawała tylko główka. Następnie układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem (tylko ciasto) i układamy na nim kilka cieniutkich paseczków sera (jak na zdjęciu). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15min w piekarniku, najlepiej z włączonym termoobiegiem.

Smacznego !

Szparagowe<3Love