23 stycznia 2015


Uwielbiam barwne potrawy. To współgranie wszystkich zmysłów, wzroku, węchu, smaku, niekiedy nawet dotyku i słuchu, przy pierwszym kęsie. Żywe kolory, smakowity aromat, wyszukane połączenie smakowe, konsystencja i dźwięk chrupiącego ciasta - na tym polega sztuka kulinarna, aby umożliwić odbiorcy nie tylko przyswojenie posiłku, ale także zasmakowanie go wszystkimi zmysłami. 

Ten Quiche jest nieco specjalny, o czym zadecydowała właśnie jego barwa. Zbliżają się bowiem Walentynki, z którymi czerwień jest nieodzownie związana. Ciasto nadaje się idealnie na lunch, jednak spokojnie można go zjeść na śniadanie czy kolację. Jest równie pyszny na ciepło, jak i na zimno. A smak ma niesamowity.

Mimo, że wypiek należy do wytrawnych, jego konsystencja do złudzenia przypomina sernik na słodko. Pod puszystą, delikatną pomidorową pierzynką kryje się uwielbiany niemal przez wszystkich szpinak. Wszystko połączone ciastem francuskim. Przepis najprostszy z możliwych, a zaskakująco smaczny. Nadaje się idealnie na lunch i kolację, smakuje wyśmienicie w towarzystwie półsłodkiego czerwonego wina. Aby urozmaicić posiłek, można podać tacę różnorakich serów. 
Valentine Quiche
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia:          25min
Czas całkowity:          45min
Składniki:
  • 275g gotowego ciasta francuskiego
  • 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2-3 łyżki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250g serka ricotta
  • 125g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
  • Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
  • Szpinak rozmrozić na patelni (z masłem), dodać przyprawy i sok z cytryny, chwilę dusić.
  • Rozwinąć ciasto i przełożyć je na formę (o średnicy mniejszej niż 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Dokładnie uformować ścianki, podziurkować widelcem spód i wsadzić do piekarnika na 10 min.
  • W międzyczasie wymieszać serki z jogurtem i koncentratem, doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
  • Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika wyłożyć spód szpinakiem i wylać na niego masę serową. 
  • Wystającą część ścianki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec jeszcze 15 min.
Smacznego !
Tarta słodka czy wytrawna? Walentynkowe menu zBLOGowani.pl