3 listopada 2014

Czekoladowo Czekoladowe Muffiny



Nie wytrzymałam z dietą. Ciężko jest wytrzymać bez czekolady przy złym samopoczuciu... ale poszalałam całkowicie. Przez weekend zeszło 5 tabliczek czekolady. Bo zachciało mi się czekoladowych muffinów. Ale, ale, nie mogły to być zwykłe muffinki które robię prawie z zamkniętymi oczami. To miały być najlepsze czekoladowe muffiny jakie miałam okazję jeść - bo jak przerywać dietę, to z rozmachem.
Zrobiłam szybkie rozeznanie w najbardziej polecanych przepisach w sieci i naskrobałam coś na ich kształt na kartce. Ilość czekolady potroiłam, dodałam więcej kakao, zmniejszyłam ilość jajek i wszystko podwoiłam, bo porcja jumbo - na 8 osób.

Jak się okazało, porcja jumbo zadowoliła naszą ósemkę, przyszłą parę młodą i mojego przyjaciela, a wszystko znikło w mgnieniu oka i jeszcze chcieli więcej. Oczywiście udekorowane były niebanalnie - miałam na Halloween zrobić zapewne wielu osobom znane muffinki-sowy z ciasteczek Oreo i M&M's'ów. Jednak nawał pracy nie pozwolił mi się zrealizować, powiedziałam sobie, że zrobię je później. Bo w końcu sowy niekoniecznie muszą wiązać się z Halloween. 

O dekorowaniu muffinek będą oddzielne posty - "How to...", ale na to trzeba będzie trochę poczekać. Na razie próbuję sprostać zadaniu ogarnięcia HTMLa i CSSa na potrzeby mojego bloga, bo postów jest coraz więcej i wypadałoby te przepisy skatalogować. Ale rubryka "How to..." na pewno się pojawi !


Czekoladowo Czekoladowe Muffiny
(ok. 30 sztuk)
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka rumu
  • 3 tabliczki czekolady (ja dałam 1 gorzką i 2 mleczne firmy "Goplana" - rewelacyjnie smakuje w wypiekach)
Przygotowanie:
  • W oddzielnych miskach mieszamy składniki mokre i suche (oprócz czekolady).
  • Łączymy je mieszając łyżką.
  • Czekoladę miksujemy na drobną posypkę w blenderze lub ścieramy na tarce.
  • Dodajemy prawie całą czekoladę do ciasta - zostawiamy 1/3 szklanki.
  • Przygotowujemy papilotki i nagrzewamy piekarnik do 185 stopni.
  • Napełniamy foremki ciastem do 2/3 wysokości, posypujemy od góry czekoladą.
  • Pieczemy przez 15-20 minut.
Gotowe !


2 komentarze :

Przeczytałeś? Zrobiłeś? Zostaw mi wiadomość :)